Haberler

Arabanın Olmadığı Şehir Yapılıyor

2002 yılında Güney Kore’de inşa edilmeye başlanan Songdo şehrinin İş Merkezi Bölgesi’nde (IBD) yaşayan insanlar işe, alışverişe, gezmeye giderken araç kullanmak zorunda kalmayacak.

Nehrin mimarı Gale International‘ın başkanı Stan Gale, şehirde otobüs, metro ve bisiklet gibi ulaşım araçlarına öncelik verileceğini söylüyor.

Şu anda şehirde yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. Sarıdeniz’in kıyısına inşa edilen Songdo, ilk aşamalardan beri çevre dostu bir şehir olacak şekilde tasarlanıyor. Bunun için de şehir, araca ihtiyaç duyulmayacak şekilde inşa ediliyor.

Kentteki apartmanlar ve iş merkezleri, otobüs ve metro duraklarına yaklaşık 12 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. İş merkezi bölgesinde ise hiç konut yok. Şehirde yaklaşık 25 kilometrelik bir bisiklet yolu yer alıyor. Gale, şehrin yaklaşık yüzde 40’ının yeşil alanlara ayrıldığını, bunun da insanları yürümeye teşvik ettiğini söylüyor.

Şehrin 400 bin metrekarelik en büyük parkı, Manhattan’daki Central Park’tan esinlenerek inşa edildi. Songdo, aynı büyüklükteki normal bir şehre oranla üç kat daha az sera gazı üretiyor.

Şehrin çöp sistemi de normal şehirlerinkinden farklı. Hava basınçlı bir boru sistemi, konutlardaki kanallar vasıtasıyla çöpleri toplayarak ya enerjiye dönüştürüyor ya da geri dönüşüne kazandırıyor.

Kentteki yüz binden fazla bina LEED sertifikalı olma özelliği taşıyor. Daha fazla binanın LEED sertifikası alması ve şehirde kullanılan suyun yüzde 40’ının geri dönüştürülmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn